Clădirea-simbol a uzinei Electroputere din Craiova va fi demolată pentru a face loc unei parcări

Clădirea de nouă etaje care a găzduit, în trecut, sediul administrativ al uzinei SC Electroputere SA din Craiova urmează să fie demolată, conform unui proiect aprobat recent. Pe locul acestei construcții, care a fost o emblemă industrială a orașului, va fi amenajată o parcare destinată mall-ului Electroputere Park, ridicat pe terenul fostei uzine.

Sediul administrativ, care ocupă o suprafață desfășurată de 7.458 metri pătrați și are o amprentă la sol de 678 de metri pătrați, este amplasat pe un teren de 6.716 metri pătrați. Clădirea a rămas abandonată de aproximativ 15 ani, timp în care a fost deconectată de la toate utilitățile, iar degradarea sa a făcut-o inutilizabilă.

O demolare cu grijă, nu cu dinamită

Deși clădirea este impunătoare și reprezintă un simbol pentru mulți locuitori ai Craiovei, starea avansată de deteriorare a determinat actualii proprietari, Electroputere Park, să decidă demolarea acesteia. Procesul de demolare nu va fi unul spectaculos, cu dinamitări, ci se va desfășura treptat, cu ajutorul pickhammerelor, pornind de la partea superioară a clădirii.

Odată finalizat procesul, pe terenul rămas liber va fi construită o parcare cu 92 de locuri, pentru a servi vizitatorilor centrului comercial. De asemenea, vor fi amenajate 720 de metri pătrați de spații verzi, contribuind la îmbunătățirea aspectului urban al zonei.

Autoritățile au dat undă verde

Proiectul de demolare și amenajare a parcării a primit toate avizele necesare. Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a aprobat planul în cadrul unei ședințe din august 2024, iar lucrările pot începe în curând. Cu toate acestea, un detaliu notabil este că Electroputere Park a renunțat la construirea unei benzi suplimentare de acces din Bulevardul Decebal, inițial solicitată prin Certificatul de Urbanism din mai 2023.